Dieta w chorobach nerek: kamica nerkowa

Dieta w chorobach nerek kamica nerkowaTo najczęstsza choroba układu moczowego. Wyróżnia się kilka jej typów, w zależności od tego, z czego zbudowany jest kamień. Najczęściej mamy do czynienia z kamicą mieszaną, ale zawsze z przewagą jednego typu.

W każdym przypadku konieczne jest picie dużej ilości płynów (nawet 3-3,5 litra na dobę), w tym około litra tuż przed snem i w nocy. Z diety wyklucza się produkty zawierające duże ilości elementów wchodzących w skład kamieni.

Kamica moczanowa. Wskazane jest spożywanie głównie potraw mlecznych oraz dużej ilości warzyw i owoców. Unikać należy potraw smażonych, pieczonych i duszonych; nie jeść wywarów, sosów, galaret mięsnych. Koniecznie trzeba ograniczyć alkohol, kawę, herbatę oraz czekoladę. Dozwolony jest tylko jeden posiłek mięsny dziennie (np. cielęcina, drób, królik, chude ryby). Niewskazane są: mleko sojowe, tłuste sery żółte i topione, tłusty ser biały, podroby, tłuste ryby, śledzie, sardynki, rośliny strączkowe, otręby pszenne, płatki owsiane, drożdże, grzyby.

Kamica szczawianowa. Należy zwiększyć przyjmowanie produktów bogatych w wapń (mleko) i ograniczyć ilość szczawianów w pożywieniu. Niewskazane są: fasola sucha, fasola szparagowa, soja, szpinak, szczaw, rabarbar, marchew, kapusta, botwina, kakao, herbata.

Kamica fosforanowa, Zaleca się jedzenie mięsa, ryb, kasz, makaronów. Ograniczyć trzeba produkty zawierające wapń. Niewskazane są: mleko, jogurt i kefir (powyżej 2 proc.), sery, żółtko jaj, otręby pszenne, płatki owsiane, chleb chrupki, suche fasola i groch, kukurydza, kapusta, kakao, orzechy, suszone morele i daktyle, pieczarki, lody, drożdże.

Kamica wapniowa. Ogranicza się spożycie produktów bogatych w wapń oraz soli kuchennej, która zmniejsza wydalanie wapnia z moczem. Unikaj wód wodociągowych i mineralnych zawierających dużo soli wapnia. Niewskazane są: mleko sojowe; mleko, jogurt, kefir (wszystkie powyżej 2 proc.); tłuste sery żółte i topione, żółtka jaj, śledzie, sardynki, otręby pszenne, suchy groch, kukurydza, soja, kapusta, botwina, kakao, orzechy, suszone figi i śliwki, rodzynki, lody. Sposób odżywiania trzeba skonsultować z lekarzem, który ustali jadłospis w oparciu o wyniki szczegółowych badań (określi także ilość przyjmowanych płynów – zwłaszcza w sytuacjach, gdy trzeba prowadzić dokładny bilans wodny).

Dodaj odpowiedz